Nejjednodušší domácí housky

Nejjednodušší domácí housky

Ano, správně, nejjednodušší, ale zato plnohodnotné a chutné domácí housky připravíte podle následujícího receptu.

Materiál:

- 1kg hladké mouky (buď pšeničná, nebo půl na půl pšeničná a žitná)
- půl kostky kvasnic
- tři polévkové lžíce rostlinného oleje
- půl polévkové lžíce soli
- malá špetka cukru, stačí na špičku nože
- asi 1/3 litru teplé vody- nutno odzkoušet

Vercajk:

malý hrnek s malou lžičkou, mísa k přípravě těsta, talíř, papír na pečení, elektrická trouba

Technologický postup:

1. Vyrobí se kvásek. Do malého (100ml) hrnku se dá malá špetka cukru a špetka mouky. Zamíchají se spolu dohromady, zalije se to vlažnou vodou a zamíchá. Přidá se půl kostky kvasnic a míchá se až do úplného rozpuštění kvasnic. Kvásek se nechá stát, občas se promíchá (jednou za několik minut). Až se na povrchu začne tvořit vrstva pěny, je to znamení, že se kvasnice probudily k životu a těsto nám zaručeně vykyne.

Poznámka 1: pokud je voda studená, kvasnicím to chvilku trvá, než začnou pracovat. Pokud je horká, mohla by kvasinky zahubit. Proto se nejlépe používá vlažná voda. Pokud kvásek delší dobu nezačíná pěnit (10 minut u vlažné vody), zkuste přidat moukua cukr (je to krmení pro vyhladovělé kvasinky).

2. Rošt trouby překryjeme papírem na pečení a položíme na troubu (na plotýnky).

3. Do talíře dáme trochu mouky (asi 100g)

4. Do mísy dáme zbytek mouky, 1/3 litru vody, půl polévkové lžíce soli, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje a kvásek (pokud už hezky pění). Vytvoříme těsto, které zpracováváme až k co nejhomogennější konzistenci.

Poznámka 2: Opět platí pravidlo, že je nejvhodnější vlažná voda. Horká opět v žádném případě. Množství vody je potřeba odzkoušet- začínáme u menšího množství a při zpracování těsta postupně přidáváme, aby mělo tuhou, ale vláčnou konzistenci. 1/3 litru je orientační objem.

Poznámka 3: Pečivo z kombinace pšeničné a žitné mouky je podstatně zdravější, než jen ze samotné pšeničné mouky.

Poznámka 4: Olej by měl vydržet vyšší teplotu při pečení- pokud nejste příznivci zdravé výživy, vystačíte s řepkovým olejem.

5. Z těsta vytvarujeme 16 kuliček a naskládáme je na papír (dle úvodního obrázku). Pomůžeme si moukou, kterou máme v talíři. Před položením na papír kuličky touto moukou obalíme (aby se jednotlivé housky nepřilepily, případně se daly po upečení oddělit jedna od druhé). Zapneme troubu- necháme ji zahřívat.

6. Necháme polotovary přibližně hodinu kynout na teplé troubě. Správně nakynuté housky minimálně zdvojnásobí svůj horizontální rozměr. Doba kynutí závisí na množství kvasnic v těstě a na teplotě (jinak je střední generační doba kvasinek asi 8 hodin, takže se v průběhu kynutí prakticky nenamnoží).

7. Dáme péct do předehřáté trouby. Rošt s pečivem má být přibližně v polovině celkové výšky vnitřního prostoru trouby. Teplota 280°C, čas 25 minut.

Poznámka 5: Teplotu a čas je potřeba určit zkusmo. Bude záviset na výkonu trouby, tepelné kapacitě vnitřku trouby a na dalších faktorech.

Poznámka 6: Po upečení je dobré odstranit zbytkovou mouku z povrchu housek. Fantazii se meze nekladou.

_____

Pečivo skladujeme buď pod utěrkou, nebo v uzavřeném prostoru s možností úniku par. Jde to i přímo v troubě, ve které bylo připraveno. Důležité je, aby byly housky chráněny před prouděním vzduchu, které způsobuje okorání. V případě správného skladování vydrží tři dny. Nejlepší jsou první půlden po upečení.

A ještě pár poznámek na závěr.

Housky jde docela dobře dělat i bez rostlinného oleje, při správném skladování vydrží vláčné i bez něj, ale takto připravené housky nezasytí tak dobře, jako ty s trochou oleje.

Za mouku nemá smysl zahazovat spoustu peněz. Ano, kvalita mouky do jisté míry ovlivňuje výsledek, ale pokud mouka odpovídá normám, mnohem větší vliv má technologie. Ostatně, veškerá mouka, nabízená na českém trhu, je kvalitní a s rezervou splňuje kritéria, požadovaná normami a zákony. Jedna z nejlevnějších a přitom velmi kvalitní pšeničná hladká mouka je AH Basic z Albertu, ze které housky dělává moje maličkost. Ještě lepší by měla být Kauflandovská mouka K Classic. Obojí kilo za přibližně desetikačku. Sledujte nezávislé testy mouky, např. D Test.

Nejednou jsem byl upozorněn, že teplota trouby 280°C se zdá být dost. I proto zde raději uvádím, že je potřeba teplotu vyzkoušet. Je potřeba si uvědomit, že teplota, stabilizovaná termostatem trouby, má nějaké povolené (a třeba i nepovolené) odchylky. Nicméně, v tomto případě věřím, že trouba je v pořádku a tajemství tkví v potlačení konvektivního přenosu tepla vrstvou papíru na pečení. Ve výsledku si tedy sice trouba v místě, kde je termostat, stabilizuje těch 280°C, ale v bezprostředním okolí připravovaných housek je teplota vzduchu podstatně nižší.

S přihlédnutím k odhadovanému množství spotřebované energie by se cena za kilogram domácích housek měla pohybovat někde na polovině ceny kupovaných rohlíků. Časově to zabere asi 2 hodiny nenáročné práce, u které si můžete pustit např. nějaký poučný dokument.

upečený materiál

Košík 0 Výrobek Výrobky (prázdný)    

Žádné výrobky

Závisí na výběru zákazníka Doprava
0,0000 Kč Celkem

Chci objednat zboží v košíku

Výrobek přidán do košíku
Množství
Celkem
V košíku je 0 výrobků. V košíku je 1 výrobek.
Celková cena zboží
Dopravné celkem  Závisí na výběru zákazníka
Celkem
Chci nakoupit další výrobky za jedno poštovné Chci objednat zboží v košíku

Kategorie

Vyhledávání

Odběr novinek