Před časem, když mi odešel mixér a nechtěl jsem se vzdát konzumace fantastické pochoutky, jménem falafel, vymyslel jsem recept na falafel z čočky (nebo i hrášku), který funguje i bez mixéru. Dobrá fligna je, že příprava těsta dá minimum práce, což je bezva.;)
Suroviny:
800g čočky (hrášku)
4 větší cibule
celá palica česneku :o
2 kostky uzeného tofu (beru to z Lídlu)
trocha hladké pšeničné mouky
majoránka, pepř, sůl
(řepkový olej nebo olej na smažení)
Vercajk:
Stačí mít jen 5l kastról, vařečku nebo lžičku a samo pánvičku na smažení. Bude se strouhat tofu a česnek (k tomu slouží tzv. struhadlo :o:o:o). Taky se to neobejde bez ledničky, páč recept je na pořádné kalfas, co vydrží jako obědy pro jednu osobu a pejska na celý pracovní týden. U pejsků ale bacha, velmi opatrně, cibule je pro ně jedovatá.
Jak na to:
1. V první řadě je potřeba propláchnout a vytřídit čočku (hrášek) a nechat přes noc namočit v kastrólu v ledničce.
2. Až je to hotovo, dá se kastról na sporák a začne se vařit. U hrášku pozor, hooodně pění, tak ať to nepřeteče.;) Za jízdy se přidá na jemno nakrájená cibule a samo se případně podle potřeby přidává voda. Vaří se, až čočka (hrášek) změkne a začne se rozvařovat (asi tak ±2h).
3. Vypne se plotýnka (plamen), osolí se to (polévková lžíce soli), okoření (dle chuťových buněk) a nastrouhají se do toho obě kostky uz. tofu a celá palica oloupanýho česneku.
4. Nakonec se všechno promíchá za současnýho přidávání mouky, až vznikne kašovitý, soudržný těsto.
5. Těsto se nechá zchladit (nejdřív na okolní teplotu, pak v ledničce), no, tož vytvarují se požadovaný koule, placky, válce... ..., vopeče se to na pánvičce a sežere se to.
K falafelu si vždycky přidávám nějaký ten salát z čerstvé zeleniny, nebo aspoň čalamádu. Tak třeba rajčata+ zelí+ sojanéza nebo plnotučná hořčica.
Tož, ať to chutná!!!