Brambofel čili falafeláky

Brambofel čili falafeláky

Brambofel čili falafelák(y), tak říkám hybridu mezi bramboráky a falafelem. Je to náš nápad, naše specialita, kterou děláváme s fenkou Rózinkou docela často, protože patří k našim chuťově nejlepším veganským jídlům. A zároveň k nejlevnějším vůbec. Pokud použijeme tuhle technologii, pak příprava cca 6kg těsta zabere přibližně 3 hodiny času.

Materiál na přibližně 6kg těsta:

- 2kg brambor
- celer (asi 1,5kg, tak akorát do ruky)
- 1kg zelený neloupaný hrách (může být i loupaný, může být i žlutý, výborný brambofel je taky z cizrny, fazolí a různých kombinací luštěnin, nehodí se sója)
- půl až celá palička česneku
- 2 polévkové lžíce majoránky
- 2 polévkové lžíce oregána
- 1 polévková lžíce kmínu (mletý, celý, to je jedno)
- pepř podle chuti
- 1 až 2 plné polévkové lžíce soli podle chuti

- do těsta se dají spotřebovat i různé zbytky zeleniny, např na jemno nakrájené zelí, cibule, troška nastrouhané mrkve,............

- na smažení bude potřeba vhodný olej s vysokým bodem zakouření (např. řepka, dneska už by měly existovat i speciální slunečnicové oleje na smažení).

Vercajk:

škrabka na brambory (oloupání brambor a celeru), nůž (oloupání česneku, předpříprava celeru), velký kastról (na hotové těsto), strouhací mlýnek s jemným bubínkem, miska a lžička (na sbírání výstupu mlýnku)

Pokud nechcete dělat těsto mojí technologií, pak pravděpodobně budete celer a brambory strouhat ručně a luštěniny rozsekáte mixérem, takže v tomhle případě si do seznamu vercajku přidejte mixér.

Technologický postup:

1. Na 24 hodin namočit luštěniny.
2. Oloupat brambory a celer, rozkrájet na kusy velikosti příhodné ke strouhání mlýnkem.
3. Oloupat česnek.
4. Nejdřív na mlýnku nastrouhám luštěniny s česnekem. Protože jak se říká, nejlepší se má nechávat nakonec. Luštěniny při strouhání kladou největší odpor.
5. Nastrouhat celer.
6. Nastrouhat brambory.
7. Nastrouhaný materiál osolit, okořenit, pečlivě promíchat (osobně míchám rukama)
8. Vytvarovat, vrazit na pánvičku, opéct.
9. Sežrat.

Jako přílohu používám brambory nebo domácí chleba, porci vždycky rozveselím krájenou cibulí nebo strouhanou červenou řepou- prostě co dům dá a na co je chuť.

Pokud při výrobě těsta dodržíte perfektní hygienu a použijete luštěniny od LA Food (Menu Gold), vydrží v ledničce na cca 10°C i přes týden. Jakmile těsto začne kysat z důvodu špatné hygieny, tak už za 24 hodin je chuťově k ničemu a nepomůže ani snížení teploty ledničky.

Košík 0 Výrobek Výrobky (prázdný)    

Žádné výrobky

Závisí na výběru zákazníka Doprava
0,0000 Kč Celkem

Chci objednat zboží v košíku

Výrobek přidán do košíku
Množství
Celkem
V košíku je 0 výrobků. V košíku je 1 výrobek.
Celková cena zboží
Dopravné celkem  Závisí na výběru zákazníka
Celkem
Chci nakoupit další výrobky za jedno poštovné Chci objednat zboží v košíku

Kategorie

Vyhledávání

Odběr novinek